• Suomi
  • English
  • Русский
  • Svenska

ouluotsikko

Liike ohjaa valaistusta Oulun lentoaseman parkkialueilla

Kun Oulun lentoasema aloitti uudistukset matkustajien palveluiden ja terminaalitilojen yleisen viihtyisyyden parantamiseksi syksyllä 2014, oli pysäköintialueiden toimivuus myös yksi suurista päivityksen kohteista. Pysäköintialueille P1, P2 ja P3, sekä henkilökunnan ja huoltohenkilöstön parkkialueille asennettiin 213 LED-valaisinta, joissa kaikissa on sisällä C2 SmartLumo -ohjaimet. Liiketunnistimet integroitiin 33 valaisimeen. Lisäksi alueella on 3 yksittäistä liiketunnistinta.

Parkkialueen valot syttyvät 10 % valoteholle yhtä aikaa kaupungin valojen kanssa illan hämärtyessä. Parkkialueiden jokaisessa sääntuloväylässä on liiketunnistimet, jotka kirkastavat sisääntulon lähellä olevat valaisimet. Kun ajoneuvo jatkaa matkaansa eteenpäin parkkipaikalla, valot syttyvät sille alueelle, jonne auto ajaa. Näin valot palavat vain siellä, missä on valoa tarvitaan.

Valaisimet on säädetty siten, että liikettä havaittaessa valaistus kirkastuu 10 minuutiksi, jonka jälkeen valaistus himmenee takaisin oletusteholle vaiheittain 5 minuutin aikana – ellei liikkeentunnistus tällä välin havaitse uudestaan liikettä. Jokaiseen C2 SmartLumo -ohjaimeen voidaan ohjelmoida langattomasti useita erilaisia valaisinkohtaista himmennysvoimakkuuksia ja syttymisaikatauluja.

Energiansäästöä

Ledivalaistus kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa saman valomäärän tuottamiseen kuin perinteiset valaisimet. Ledivalaisimet mahdollistavat lisäksi valaistuksen himmennyksen, jolloin alueita ei tarvitse ylivalaista. Esimerkiksi 90 W ledivalaisin voidaan säätää syttymään illan hämärtyessä 10 % valaisuteholle, jolloin kukin valaisin kuluttaa 9 wattia 90:n sijaan. Valaisimet voidaan asettaa kirkastumaan liiketunnistimen havaitessa liikettä; tällöinkin valoteho voidaan määrittää kohteen tarpeen mukaan, ei sen mukaan mikä valaisimen maksimiteho sattuu olemaan. Esimerkiksi Oulun parkkipaikoilla valaisimien täydeksi valaisutehoksi määritettiin 72 W, jolla alueelle saatiin hyvä valoteho (7920 lm).

Katso parkkipaikan valaistuksen esittelyvideo tästä:

Oulun parkkialueiden valaistus