• Suomi
  • English
  • Русский
  • Svenska

E18 Koskenkylä–Kotka-moottoritie

Valtatie 7 on osa kansainvälistä E18-tieyhteyttä ja EU:n tärkeäksi priorisoimaa Pohjolan kolmion liikennejärjestelmää. Vuonna 2011 aloitetun kolmiosaisen rakennusprojektin tavoitteena on kehittää Valtatie 7:stä korkeatasoinen TEN-verkon osa Helsingistä Vaalimaalle saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tiestä tehdään moottoritietasoinen.

C2 SmartLight on valittu projektin ensimmäiseen ja toiseen osaan toimittamaan tievalaistuksen ohjaamiseen tarvittavat laitteistot ja ohjelmiston täyteen toimintakuntoon saatettuna. Kyseessä on ainutlaatuinen, nimenomaan moottoritievalaistukseen suunniteltu ohjausratkaisu, jollaiselle ei toista toimittajaa Suomesta olisi löytynyt. Projektin kolmas, viimeinen osa on suunnitteilla.

Oikea-aikaista valaistusta

C2 SmartLightin toimittama valaistuksen ohjausjärjestelmän avulla tien valot palavat oikeassa paikassa oikealla teholla oikeaan aikaan, mikä on sekä kriittinen turvallisuustekijä että tuo suuria vuosittaisia energiasäästöjä. Järjestelmän käyttöliittymä on selainpohjainen, ja käyttäjät voivat kirjautua järjestelmään Internet-selaimen kautta riippumatta ajasta ja paikasta. Käyttöliittymän kautta moottoritiellä käytettyjä SpNA-valaisimia pystytään säätämään portaattomasti ja alueittain liikennetietojen, kelitietojen ja luminanssimittauksien perusteella. Kullekin alueelle voidaan siten asettaa halutut ehdot, joiden täyttyessä valaistus syttyy, himmenee, kirkastuu tai sammuu. Valaistuksen kirkkautta voidaan säätää portaattomasti.

Yksilölliset hälytys- ja raportointitiedot

Ohjausjärjestelmästä saadaan myös yksilölliset hälytys- ja raportointitiedot. Häiriö- ja poikkeustilanteissa järjestelmä näyttää karttanäkymässä vian sijainnin ja lähettää automaattisesti vikailmoituksen eteenpäin huollolle tekstiviestinä tai sähköpostina ja tallentaa vikailmoitusten tiedot lokiin myöhempää tarkastelua varten. Periaate on, että järjestelmää ei ole pakko valvoa koko ajan, vaan järjestelmä ilmoittaa käyttöhenkilökunnalle tai huollolle, mikäli valaistuksessa on jotain vikaa. Laitteistoissa on myös varajärjestelmä valaistuksen ohjauksille (sytytys ja sammutus), joka perustuu astronomiseen kelloon. Varmistusjärjestelmä toimii ilman tietoliikenneyhteyksiä.

Järjestelmästä saadaan raportteja mm. energiankulutuksista, polttoajoista, luminanssimittauksista sekä sytytys- ja sammutusajoista. Raportteja voidaan muodostaa haluttujen ajanjaksojen mukaan sekä graafiseen- että taulukkomuotoon. C2 SmartLight -ohjausjärjestelmän ja -laitteiston avulla Valtatie 7:n valaistus toimii tarpeenmukaisesti ja mahdollistaa kaikille tienkäyttäjille turvallisen ja sujuvan ajomatkan.

Valaistuksen ohjaus lukuina:

– Tavoitteena 35 % säästö energiankulutuksessa ja huoltokustannuksissa
– Valaisinkohtaiset ohjaimet kaikkiin 1300 valaisimeen
– 24 tievalaistuskeskusta on varustettu C2 SmartLight -ohjausyksiköillä

031108_4713_Aarnio