• Suomi
  • English
  • Русский
  • Svenska

Sähkömessut 2018: Älykkäästi ohjatulla ulkovalaistuksella elämyksiä ja silmäniloa

Jyväskylän SähköTeleValoAv 2018-messuilla ulkovalaistuksen älykäs ohjaus on vahvasti esillä. Älykkäisiin ulkovalaistuksen ohjausratkaisuihin erikoistunut suomalainen teknologiayritys C2 SmartLight järjestää kotikaupungissaan seminaarin Jyväskylän Paviljongin auditorio Wivissä kahtena ensimmäisenä messupäivänä. Seminaarissa puhutaan valaistuksen ohjauksen nykytilanteesta ja visioidaan tulevaisuutta.

Valoa tarpeen mukaan

Ledivalaistuksen yleistymisen myötä on keskustelu kiihtynyt myös värilämpötilan vaikutuksista kaupunkiympäristön estetiikkaan ja ihmisten vireystilaan. Älykkäästi ohjattuna voidaan säätää valon voimakkuuden lisäksi myös valon värilämpötilaa. Helsingin kaupunki on edelläkävijä Suomessa testatessaan värilämpötilan säätöä Laajasalontien katuvalaistuksessa. “Haluamme testata ja saada palautetta alueen asukkailta siitä, miten värilämpötilan säätö esimerkiksi eri vuorokaudenaikoina vaikuttaa heidän vireystilaansa ja viihtyvyyteensä. Olemme yhteistyökumppaniemme kanssa kehittäneet uudenlaiset valaisimet ja ohjausratkaisut tätä varten.” kertoo yksikön päällikkö Olli Markkanen Helsingin kaupunkiympäristön toimialan Kaupunkitekniikka -yksiköstä.

Koko kylän ilmapuntari

Puumalan kunta ja C2 SmartLight Oy järjestivät yhteistyössä itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi ideakilpailun, jonka tavoitteena on esitellä Puumalan siltatorni uudessa valossa. Kilpailun voitti valaistussuunnittelija Heini Myllyoja “Saimaanmajakka”-ideallaan, jossa siltatornin valaistuksen värit vaihtuvat ilmanpaineen mukaan, “Puumalan siltatorni on nyt koko kylän ilmapuntari” sanoo Puumalan kunnan tekninen johtaja Kimmo Hagman. Valaistuksen on suunnitellut Jonna Liius FIXULUX Oy:stä ja valaistuksen ohjausratkaisun ja sähkö- ja asennussuunnittelun teki C2 SmartLight Oy.

Iloa älykkäästä valosta

Kuntoradalla valo voi seurata kulkijaa, valaistus voi muuttua puistonpenkille istuttaessa tai säätyä lämpötilan tai sääolosuhteiden mukaan. Leikkipuistoissa lapset voivat leikkiä interaktiivisella valolla. “Viime vuoden juhlavuosi näkyi meillä kasvaneena kiinnostuksen värivaloteoksia ja kausivalaistusratkaisuja kohtaan. Valo voi reagoida ympäristöönsä jo niin monella tavalla että oikeastaan mielikuvitus on enää rajana.” C2 SmartLight Oy:n varatoimitusjohtaja Petri Laitinen summaa.