• Suomi
  • English
  • Русский
  • Svenska

Mitä valaistuksen ohjaus tarkoittaa?

Yksinkertaisimmillaan valaistuksen ohjaus on valaistuksen laittamista päälle ja sen sammuttamista. Kun siihen lisätään ripaus älyä, saadaan ohjaus, joka sytyttää ja sammuttaa valot automaattisesti käyttötarpeen mukaan –  esimerkiksi kun ihminen tulee huoneeseen tai poistuu sieltä. Monet ovat varmasti kuulleet myös hämärätunnistimista; siitä, että valot syttyvät kun tulee hämärää ja sammuvat kun valoa on taas tarpeeksi. Edellä mainitut sensorit ovat älykkään valaistuksen ohjauksen yksi osa, joka mahdollistaa automaattisesti tarpeen mukaan säätyvän valaistuksen.

Miksi valaistuksen ohjausta tarvitaan ulkona?

Hyvä valaistus on keskeinen asia ulkona liikkumisessa, Suomessa pimeitä aikoja kun riittää. Hyvä valaistus auttaa näkemään, tuo turvallisuuden tunnetta ja tekee alueista viihtyisiä käyttää. Kaupungin hyvä valosuunnittelu voi olla myös matkailuvaltti, kun hienot maamerkit korostetaan erilaisin valoin. Toisaalta usein ulkovalaistusta ei edes huomata. Paitsi tietysti silloin, kun lamppu on palanut loppuun, valot palavat jossakin keskellä päivää tai eivät pala ollenkaan (Älykkäällä ohjauksella näistäkin ongelmista voi ilmoittaa kätevästi verkossa).

Sen lisäksi, että valaistuksen ohjauksella valaistus saadaan toimimaan automaattisesti oikeaan aikaan, myös valon määrää ja kirkkautta voidaan säätää. Valaistusta voidaan säätää jopa yksittäisen valaisimen tarkkuudella, tyypillisesti kuitenkin ainakin alueittain, kunkin alueen tarpeen mukaisesti. Valaistuksen ohjaus mahdollistaa myös erilaiset Earth Hour -tyyppiset tapahtumat, jossa vaikka koko kaupungin katuvalaistus voidaan pimentää hetkeksi. Tai ehkä mieluummin kuitenkin vain osa kaupungista. Sekin onnistuu.

Katuvalaistusverkon ylläpidolle valaistuksen ohjauksesta on merkittävä hyöty, kun säätöjä ei tarvitse enää tehdä nosturin ja kahden työmiehen voimin, vaan ohjaus käy kätevästi toimiston tietokoneelta, vikailmoitukset voidaan saada suoraan huoltohenkilökunnan kännykkään valaisimen sijainnin kera, ja esimerkiksi valaisimien säätö mahdollistaa valaistuksen toteuttamisen muutamalla valaisinmallilla, entisten kymmenen sijaan.  Järjestelmästä saadaan myös monenlaisia raportteja, kuten esimerkiksi energiankulutusraportteja ja lamppujen polttoaikoja.

Eikös energiansäästö ollut tässä just se pääasia?

Valaistuksen ohjauksella on merkittävä rooli kun valaistukseen käytettävää energiaa halutaan säästää, se on totta. Esimerkiksi julkisella puolella valaistuksen osuus koko sähkönkulutuksesta voi olla jopa yksi kolmasosa [1]. Ohjattu valaistus säästää näistä kustannuksista helposti 40 %, ja kun valaistus toteutetaan vielä ledivalaisimilla, päästään jopa 90 % säästöihin. Valaistuksen ohjaukseen tehty investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin. Kukkaro, käyttäjät ja luonto kiittävät.

Niin, ympäristö. Mites ne vihreät arvot?

Yhden kWh:n tuottaminen synnyttää 200 g hiilidioksidipäästöjä [2]. Valaistuksen ohjaus vähentää hiilidioksidipäästöjä vuositasolla miljoonia tonneja [3] vähentämällä valaistukseen tarvittavaa energiamäärää.

Se on paljon se.

Vieläkö on jotain?

  • – Ledivalaisimien himmentäminen ei pelkästää vähennä liikavalaistusta, vaan myös pidentää valaisimen käyttöikää.
  • – Ledivalaisimien pitkä elinkaari vähentää valaistuksesta syntyvää jätteiden määrää kun valaisimia ei tarvitse vaihtaa yhtä usein.
  • – Langattomat ohjausjärjestelmät vähentävät asennus- ja ylläpitokustannuksia kun valaisimen ohjausparametrejä voidaan säätää etänä.
  • – Valaistuksen ohjaus mahdollistaa monenlaisien energiasäästämisen ja valaisemisen vaatimusten täyttämisen.

Ja paljon muuta.

 

 


[1] Lähde: http://www.motiva.fi/files/9709/Motiva_hankintaohje_valaistus_A5_2014_final.pdf
[2] Lähde: http://www.lampputieto.fi/lamput/saasta-rahaa-ja-ymparistoa/hiilidioksidipaastot/
[3] Lähde: http://www.valosto.com/tiedostot/Energiatehokas_valaistus.pdf

Kuva: TouhoHäkkinen, Valon kaupunki Jyväskylä

olympic-boulevard-as

 

Mistä tiedän, että ledivalaisin on himmennettävä?

Jotta valaisimen valon määrää voidaan säätää, tulee ledivalaisimen teholähde olla ohjattava. (Teholähdettä, englanniksi led driver, kutsutaan myös nimillä ledidraiveri, virtalähde, vakiojänniteohjain tai vakiovirtaohjain.)

Teholähde syöttää joko vakiojännitteen tai -virran ledeihin, joihin päätyvän virran/jännitteen määrä on suoraan verrannollinen ledien tuottamaan valon määrään. Kun ledeihin menevän virran/jännitteen määrää säädellään, säätyy myös valon määrä.

Tehonlähteen ohjaus voi tapahtua joko analogisesti (1-10 V -ohjaus) tai digitaalisesti (DALI-ohjaus).

Kun siis valaisimen teknisissä tiedoissa kerrotaan että valaisimessa on DALI- tai 1-10 V -liitäntä, on valaisin himmennettävä.