Raasepori Tammisaari Säästöpankki Areena

Raaseporin Energia kirkasti Tammisaaren Säästöpankki Areenan valaistuksen EIF:n Veikkausliiganousun myötä

Raasepori Tammisaari Säästöpankki Areena

Kun Ekenäs Idrottsförening (EIF) nousi Veikkausliigaan, Tammisaaren Säästöpankki Areenan valaistuksen ja ohjauksen saneeraus tuli ajankohtaiseksi. Raaseporin Energia Oy:n Sähköverkkopäällikkö Andreas Talling kertoo, kuinka projekti toteutettiin nopealla aikataululla ja mitä onnistumisia matkan varrella koettiin. Projektin myötä Areenalle toteutettiin liigatasoinen automatisoitu ja tarpeenmukainen valaistus, samalla parannettiin energiatehokkuutta ja minimoitiin häiriövalo Areenan naapurustossa.

Kuva: Andreas Talling, Raaseporin Energia

Taustalla EIF:n nousu Veikkausliigaan
EIF:n nousu Veikkausliigaan toi mukanaan vaatimuksen päivittää kentän valaistus liigan standardien mukaiseksi, sillä Veikkausliigan pelit televisioidaan. “Kun tää paikallinen EIF jalkapallojoukkue nousi liigaan, tuli selkeä viesti, että valaistuksen täytyi täyttää liigan vaatimukset,” Andreas Talling kertoo.

Miksi C2 SmartLight?
Raaseporin Energia tuntee C2 SmartLightin ohjausjärjestelmän, koska se on jo kaupungin käytössä. “C2 on käytössä muutenkin tässä Raaseporissa sekä katuvalaistuspuolella että liikuntapaikoilla, joten se oli helppo valinta,” Talling selittää. Tarjouspyynnössä oli jo mainittu vaatimus käyttää C2-ohjausjärjestelmää.

Enemmän kuin vain valaistus
Projektin tärkein tavoite oli päivittää valaistus liigan vaatimusten mukaiseksi. Lisäksi parannettiin Areenan käyttömukavuutta ja vähennettiin energiankulutusta. “Tavoitteena oli saada aikaan moderni ja energiatehokas valaistus, joka palvelee sekä pelaajia että katsojia,” Talling sanoo. Valaistus oli kuitenkin vain osa siitä mitä tehtiin, myös Areenan tekonurmi on uusittu, Areenalle on asennettu lämmitys- ja kastelujärjestelmä ja Areenalle rakennetaan lisää katettua katsomotilaa.

Yhteistyön sujuvuus ja onnistumiset
Talling suosittelee C2 SmartLightia muillekin vastaaviin projekteihin. “Yhteistyö on aina toiminut hyvin C2:n kanssa,” Talling arvioi. Projektin suurimmat onnistumiset olivat aikataulussa pysyminen ja valaistuksen päivittäminen liigan vaatimusten mukaiseksi. “Saatiin kaikki palikat paikalleen ja valaistus toimimaan ajallaan,” hän lisää.

Yhteinen tahtotila: Automatisoitu valaistus
Raaseporissa tahtotila on automatisoida valaistus täysin, mikä on poikkeuksellista verrattuna perinteisiin ratkaisuihin. “Kaupungin tahtotila on, että järjestelmä toimii täysin automaattisesti järjestelmään tehtyjen asetusten mukaan eikä tehdä paikallisia ohjauksia,” Talling kertoo. Tulevaisuudessa valaistus tulee ohjautumaan suoraan kenttävarausten mukaan, mikä tekee prosessista entistä sujuvamman ja tehokkaamman.

Projektin vaikutukset ja energiatehokkuus
Projektin lopputulos vaikutti merkittävästi energiatehokkuuteen. “Uudet ledit ovat energiatehokkaampia, joten säästö on merkittävä,” Talling kertoo. Lisäksi ympäristössä on nyt vähemmän häiriövaloa kuin ennen, mikä parantaa myös ympäristön asukkaiden kokemusta. “On muitakin arvoja kuin pelkkä energiansäästö; häiriövalo on vähentynyt merkittävästi,” Talling huomauttaa. Peleissä valaistus on nyt 100% teholla, kun taas muina aikoina se on 25% teholla. “Mietimme, että vähemmänkin kuin 25% riittäisi, sitä tullaan vielä optimoimaan,” hän lisää.

Edelläkävijyyttä valaistuksen ohjauksessa
C2 SmartLight Oy:n Myyntipäällikkö Jani Lind korostaa, että Raaseporissa ollaan edelläkävijöitä valaistuksen ohjauksessa. “He ovat edelläkävijöitä siinä, että haluavat tehdä kaikki ohjaukset käyttöliittymän kautta, mikä sopii meille hyvin,” Lind toteaa.

Tämä projekti osoittaa, kuinka tiiviillä yhteistyöllä ja innovatiivisilla ratkaisuilla voidaan saavuttaa merkittäviä parannuksia valaistuksen laadussa ja energiatehokkuudessa.

fiSuomi
Vieritä ylös