• Suomi
 • English
 • Русский
 • Svenska

Ainutlaatuisella joukkorahoituskampanjalla rahoitettiin älykkäät suojatievalot Espooseen ja Muhokselle

Helmikuun alussa päättynyt suojatiekummit-kampanja oli Suomen ensimmäinen yksityisen yrityksen alulle laittama joukkorahoituskampanja Mesenaatti-joukkorahoituspalvelussa, jonka kautta yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat yhteisesti olla mukana rahoittamassa kuntien hankintoja. Kampanjassa kerättiin sekä varoja suojatien ylittäjän tehokkaasti valaisevaan, älykkääseen C2 SmartWalk -suojatievaloon että tietoa vaarallisina pidetyistä suojateistä.

Vaarallisia suojateitä ilmiannettiin kampanjan kautta satoja ympäri Suomea. Joukkorahoitettuja suojatievaloja tulee kaksi, toinen Espooseen puoliksi yksityisen henkilön rahoittamana ja toinen Muhokselle puoliksi paikallisen vanhempainyhdistyksen ja lionsklubin rahoittamana. Molemmissa tapauksissa toisen puolen rahoittaa kampanjan toteuttanut ja älykkään suojatievalon suunnitellut C2 SmartLight Oy. Lisäksi joukkorahoituskampanjan kautta tuli pienempiä rahoitussummia, jotka mainintojen perusteella kohdennetaan Turun alueelle.

“Kampanjassa oli yhdessä tekemisen meininkiä ja se sai ihmiset hienosti liikkeelle. Saimme paljon paikallista tietoa vaaranpaikoista, jonka välitämme kuntiin tämän kevään aikana. Kuntien palaute on ollut poikkeuksetta positiivistä, sillä onnettomuudet tilastoidaan, mutta läheltä-piti-tilanteista tilastoja ei ole. Vaikka joukkorahoitus nyt päättyikin, me jätämme vaarallisten suojateiden ilmianto-lomakkeen auki ja tulemme viemään saamamme ilmiannot kuntien tietoon myös jatkossa.” kertoo varatoimitusjohtaja Petri Laitinen C2 SmartLight Oy:stä.

Muhoksen suojatievalon rahoituksen takana on paikallinen vanhempainyhdistys ja lionsklubi yhdessä. “Olen itsekin kirjoittanut kyseisestä suojatiestä usemman kerran yleisönosastolla ja suojatiekummit-kampanjan kautta löytyi ratkaisu, jonka näemme paikalle niin hyvänä että olemme valmiita osallistumaan sen rahoitukseen.” kertoo Jari Sirkko Muhoksen Kirkonkylän koulun vanhemmat ry:stä.

”Espoon suojatievalo tulee Tapiolaan Kalevalantielle. Toteutamme Tapiolan joukkorahoituskohteen lisäksi kaksi muuta kohdetta, jotka tulevat Finnoontielle ja Tuomarilantielle. Kohteet toteutetaan osana Valovuosi-projektia.” sanoo Espoon infrapalvelupäällikkö Toni Korjus.

“Suojatien optimaalinen valaistus – ylittäjän näkyvyys – on erittäin tärkeä tekijä suojattomien tienkäyttäjien turvallisuuden kannalta. Hyvä valaistus on myös keskeinen edellytys sille, että ihmiset haluavat ja uskaltavat lähteä matkaan jalan ja polkupyörällä pimeään aikaan. Tutkimuksissa on todettu, että hyvä valaistus voi lisätä kaduilla liikkuvien ihmisten määrää yli 50 %. Olemme saaneet C2 SmartWalk -suojatievalon kokeilukohteista pelkästään positiivista palautetta sekä jalankulkijoilta että autoilijoilta. Etenkin talvella sumuisissa saaristo-olosuhteissa jalankulkija näkyy huomattavasti paremmin, koska kontrasti jalankulkijan ja taustan välillä optimaaliseksi kirkastuvassa suojatievalaistuksessa on riittävän suuri”, toteaa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang.

 

Tutustu tarkemmin

 Taustatietoa

 • C2 SmartLight Oy lyhyesti:
  C2 SmartLight Oy on älykkäisiin ulkovalaistuksen ohjausratkaisuihin erikoistunut suomalainen teknologiayritys. Kaikki C2 SmartLight -tuotteet ja -palvelut on suunniteltu Suomessa. Tänä päivänä yli puolet suomalaisista asuu alueilla, jossa ulkovalaistusta ohjataan C2 SmartLight -ratkaisuilla. Haastavissakin olosuhteissa valaistaan sekä pieniä pihoja että kokonaisia kyliä ja kaupunkeja, satamia, puistoja, teollisuusalueita, halleja ja ratapihoja.
  www.c2smartlight.com
 • Älykäs suojatievalo C2 SmartWalk lyhyesti:
  C2 SmartWalk on älykäs suojatievalo, joka parantaa jalankulkijoiden näkyvyyttä pimeällä ja huonolla säällä. Suojatievalo kirkastuu joko automaattisesti liiketunnistimilla tai nappia painamalla. Kirkastunut suojatievalo kiinnittää autoilijoiden huomion ja mahdollistaa suojatiellä liikkuvien jalankulkijoiden paremman havaittavuuden. Älykäs suojatievalo sopii paikkoihin, joihin tarvitaan lisähuomiota jalankulkijoiden näkyvyyden parantamiseksi, kuten lasten koulureiteille. Lisäksi esimerkiksi taajamien reuna-alueilla liikennenopeudet kasvavat nopeasti ja suojatiet voivat tulla eteen yllättäen.
  www.c2smartlight.com/smartwalk/
  Espoon valovuosi lyhyesti:
  Valovuosi on Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalveluiden ja kaupunkitekniikan keskuksen yhteishanke. Tapahtumasarja on osa Espoon Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Suojatievalo-kohteiden lisäksi Valovuosi-projektissa kerätään espoolaisilta muitakin kaupunkivalaistus-ehdotuksia. Ehdotuksista parhaimmat toteutetaan juhlavuoden aikana, yhteensä tusinan verran.
  www.espoo.fi/suomi100
  https://maptionnaire.com/fi/2206/
 • Tilastotietoa lyhyesti:
  Liikenneturvan tilastojen mukaan kolmen viime vuoden aikana Suomessa on kuollut vuosittain keskimäärin 32 ja loukkaantunut 430 jalankulkijaa. Vuoden pimeimmän vuosikolmanneksen aikana loka-tammikuussa sattui lähes puolet jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista. Erityisesti suojateillä tapahtuneet henkilövahingot keskittyivät näille kuukausille: yli puolet jalankulkijoiden vammautumisista suojateillä sattui tänä aikana.
  Liikenneturva: Jalankulkijoiden henkilövahingot tieliikenteessä Tilastokatsaus 02/17Onnettomuustietoinstituutin (OTI) tilastojen mukaan joka toinen jalankulkijan liikennekuolema tapahtuu suojatiellä ja onnettomuuksien taustalta löytyy usein havaintovirheitä.
  OTI: Taajamaraportti 09/16