Ylistönmäen ledireitillä valo seuraa kulkijaa

Älykästä valaistusta

Ylistönmäen ledireittiä ohjataan C2 SmartLight Oy:n ohjausjärjestelmällä. Reitillä käytetään erilaisia valaistuksen sytytys-ja sammutusprofiileja, joissa ohjausparametreinä käytetään kellonaikojen lisäksi vuodenaikojen mukaisia auringon nousu- ja laskuaikoja, liiketunnistusta sekä valon tarpeen mukaan säätyvää ledien himmennystä. Valaisimia ohjataan sekä erilaisina ryhminä että valaisinkohtaisesti.

Valo seuraa kulkijaa

Tiedonportaiden kohdalla [kartta kohde 1] huomion herättää älykäs suojatievalo C2 SmartWalk, joka kirkastuu kulkijan lähestyessä suojatietä ja auttaa autoilijaa havaitsemaan tien ylittäjän aikaisemmin. Tiedonportailta alkavan kevyen liikenteen väylän [2] valaisimet syttyvät 10 % valaisuteholle päivän hämärtyessä. Väylän päihin on sijoitettu liiketunnistimet, jotka liikettä havaittuaan kirkastavat väylän valot. Ylistönmäentien ja Päätekujan välistä kevyenliikenteen väylää [5] ohjataan astetta kehittyneemmällä liiketunnistuksella, jossa valaisimet kirkastuvat valaisin kerrallaan kulkusuunnan mukaisesti – ja näin valo seuraa kulkijaa.

Lapset pääsevät leikkimään valolla Eevastiinan puistossa [10], jossa C2 SmartLight Painonapista päälle menevät värivalot muodostavat interaktiivisen valoteoksen.

Jatkuvaa kehitystä

Alueella on testattu myös esimerkiksi eri valaistusluokkia [4] ja valaistuksen himmentämistä yöksi kokoojakaduilta [3]. Alueelle on asennettu myös ledivalaisimia, joissa on NEMA-standardin mukaiset valaistuksenohjausliittimet (ANSI C136.41) ja niihin C2 SmartLumo NEMA -ohjaimet [9]. Em. NEMA-liitin mahdollistaa valaisinohjaimen kiinnittämisen valaisimeen kirjaimellisesti kädenkäänteessä (twist-lock) myös valaisimen ollessa jo paikoillaan.

Älykkään valaistuksenohjauksen edelläkävijä

Tänä päivänä yli puolet suomalaisista asuu alueella, jossa ulkovalaistusta ohjataan C2 SmartLight -ratkaisuilla. C2 SmartLight Oy onkin katu- ja taajamavalaistuksen älykkään ohjauksen edelläkävijä. Ylistönmäen ledireitillä yritys testaa energiaa säästäviä ohjausmenetelmiä yhdessä erilaisten ledivalaisimien kanssa aidossa ympäristössä. Ledireitin jokaisessa valaisimessa on valaisinkohtainen ohjain C2 SmartLumo™, jolla valaistusta voidaan hallita sekä ryhminä että valaisinkohtaisesti.

Energiansäästöä

Ledivalaisimien ja valaistuksen ohjauksen avulla saatavat energiansäästöt voivat olla merkittäviä; esimerkiksi Uuraisille kesällä 2015 C2 SmartLightin toteuttama liiketunnistuksella ohjattu maantievalaistus kulutti 69 % vähemmän energiaa verrattaessa vuoden 2014 ja 2015 joulukuiden energiankulutusta.

Kohti tarpeenmukaista valaistusta

Kaupunkivalaistuksen ohjaus on siirtymässä yhä enemmän kohti tarpeenmukaista valaistusta. Ihmisten viihtyvyyttä, terveyttä ja turvallisuutta voidaan parantaa turhasta tai häiritsevästä valonkäytöstä luopumalla ja valonkäyttöä järkevöittämällä. Kun alueita valaistaan tilanteeseen ja luonnonmukaiseen valorytmiin mukautuvalla valaistusteholla, myös energiankulutus ja valosaaste vähenevät.

Video: Eemeli Nättinen/ Valon kaupunki Jyväskylä

kartta1

 

 

Yhteistyössä
Valon kaupunki Jyväskylä