Kaupunkilaiset värittävät valolla Ala-Malmin puistoa

ala-malmi-valaistuskokeilu_07

Helsingissä kaupunkilaiset pääsivät marraskuusta 2022 alkaen vaikuttamaan valaistukseen Ala-Malmin puistossa, Malmitalon kupeessa. Testasimme alueella käyttöliittymää, jollaista ei ole kokeiltu Suomessa koskaan aiemmin. Sen ansiosta kuka tahansa pääsee muuttamaan puiston valojen väriä älypuhelimellaan.

Leikkisällä älyvalaistuksella houkuteltiin Ala-Malmin puistoon kävijöitä ja lisättiin alueen viihtyisyyttä. Värikkäät valot voisivat tulevaisuudessa elävöittää puiston ja Malmitalon tapahtumia. Ne voisivat myös pidentää tapahtumakautta kesästä syksyyn ja jopa talveen. Käytännön kokeilulla selviää, miten kaupunkilaiset ottavat vastaan mahdollisuuden säätää itse julkisen ulkotilan valaistusta. Lisäksi kerätään ideoita, missä älyvalaistusta voitaisiin jatkossa hyödyntää.

“Valaistus on ollut staattinen osa kaupunkiympäristöä, eli valoa joko on tai ei ole. Sama on pätenyt myös valaistussuunnittelijoiden valaisemiin kohteisiin. Nyt kaupunkilaisille tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa ympäristöönsä”, sanoo kokeilun toteuttavan C2 SmartLight Oy:n toimitusjohtaja Jorma Tuuna-Väiskä.

C2 SmartLight Oy vastaa muun muassa Helsingin kaupungin ulkovalaistuksen ohjausratkaisusta. Kokeilu puolestaan on osa Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelmaa, jossa on aiemminkin etsitty innovatiivisia valaistus- ja sensoriratkaisuja Helsinkiin. Ohjelmassa on testattu aurinkovoimalla toimivaa ulkovalaistusta sekä katujen liukkautta arvioivia sensoreita Malminkartanossa.

Tuuna-Väiskä uskoo, että Ala-Malmin puistossa toteutettava kokeilu antaa tietoa, millaisista valon väreistä kaupunkilaiset pitävät ja miten he käyttävät itse ohjattavaa valaistusta.

“Mielenkiinnolla seuraamme ja otamme oppia siitä, miten kokeilu otetaan vastaan ja onko tällaiselle käyttötavalle tarvetta”, Tuuna-Väiskä sanoo.

Kokeiluohjelma on osa Fiksu kaupunki -hanketta. Hanke tuo innovaatiotoimintaa ja älykästä kaupunkikehitystä kaupunkiuudistusalueille Malmille, Mellunkylään ja Malminkartano-Kannelmäkeen sekä lisäksi Pasilaan. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki.

Kuvat: Vesa Laitinen Forum Virium Helsinki.

fiSuomi
Vieritä ylös