Smartcity

brain

IoT on jo täällä – Valaistuksen ohjausjärjestelmä on kaupunkien omistama tietoliikenneverkko

Miksi pitäisi rakentaa uusia smart city-verkkoja, kun ratkaisu on jo olemassa? C2 SmartLight -ohjausjärjestelmä on kaupungin täysin omistama tietoliikenneverkko katuvalaistuksen ohjaukseen, joka mahdollistaa erilaisten sensori- ja mittaustietojen keräyksen ja kuljetuksen järjestelmän kautta. Valaistukseen lisätyillä sensoreilla ja antureilla saadaan automaattisesti säätyvä ja eri tavoin elävä valaistus, jolla luodaan iloa ja elämyksiä.

Asiakkainamme on useita erikokoisia kuntia ja kaupunkeja, jotka ovat kehittäneet tekniikkaa ja palveluitaan järkevästi ja pitkäjänteisesti tulevaisuuden mahdollisuudet huomioiden ja ovat jo nyt smart city -valmiudessa. Esittelemme tässä niistä muutamia. Ulkovalaistuksen ohjauksen lisäksi on suunniteltu ja otettu käyttöön erilaisia älyratkaisuja, joilla ohjataan jo muutakin kuin valaistusta.

Kerava

Keravan kaupunki on ollut asiakkaamme vuodesta 2016 lähtien ja kaupungin tiet ja kuntoradat, eli n. 8600 valaisinta kuuluvat keskusohjauksen piiriin. C2 SmartWalk herättää huomiota ja valaisee tien ylittäjät yli kymmenessä kohteessa Keravalla. Kaupunki on asentanut myös C2 SmartPlay -painonappiohjauksen useammalle kaupungin urheilukentälle ja Ahjon kuntopolulla valaistus säätyy liiketunnistuksen mukaan.

Keuruu

Keuruun kaupunki on ollut valoa palveluna -asiakkaamme vuodesta 2009. Keuruu ei omista valaistuksen ohjauslaitteita, vaan on vuokrannut ne C2 SmartLightilta. Kaupungin katu- ja puistoalueet kuuluvat ohjauksen piiriin. Talvisalon maa-ainespankin portilla tunnistautuminen ja portin avaus toteutetaan C2 SmartLight -ohjauksella.

Laukaa

Laukaan kunta on ollut asiakkaamme vuodesta 2013 ja kaikki kunnan tiet ja kuntoradat kuuluvat keskusohjauksen piiriin. Metsoreitin kuntoradalle asennetaan kävijämäärälaskuri C2 SmartCounter, jotta saadaan tietoa reitin kävijämääristä ja käyttöajoista. Laukaa on ulkoistanut vikapäivystyksen C2 SmartLightille, sisältäen katuvalaistuksen toimintakunnon valvonnan, katuvaloverkkoa koskevien vikailmoitusten vastaanottamisen, käsittelyn ja tarvittaessa huoltourakoitsijalle ohjaamisen, sekä raportoinnin. Tämä on tuonut synergiaetuja ja vapauttanut teknisen toimen resursseja.

Pyhtää

Pyhtään kunta on ollut asiakkaamme 2015 lähtien ja kunnan tiet ja kuntoradat kuuluvat keskusohjauksen piiriin. Katvesammalen katuvalaistusta ja Huutjärven kuntoradan valaistusta ohjataan liiketunnistuksen perusteella. Kirkonkylälla leikkipuistossa valaistus säätyy myös liiketunnistuksen mukaan ja pakettiratkaisuja kunnasta löytyy mm. älykäs suojatievalo C2 SmartWalk.

Uurainen

Uurainen on ollut asiakkaamme yli 10 vuoden ajan. Kaikki kunnan tiet ja kuntoradat kuuluvat keskusohjauksen piiriin. Liiketunnistukseen perustuva ohjausta on vähän liikennöidyllä tiellä. Valo seuraa kulkijaa uudessa senioripuistossa, jossa on myös C2 SmartArt värivaloleikki ilahduttamassa lapsia ja lapsenmielisiä. Pakettiratkaisuja kunnasta löytyy lisäksi mm. C2 SmartLight älypiha seurakuntakodin pihasta, joka valaisee pihalla liikkujat ja himmentää valaistuksen pihan ollessa tyhjä.

Helsinki

Suomen pääkaupunki on ollut C2 SmartLightin asiakas vuodesta 2013 ja kaupungin katu- ja puistoalueet, eli n. 86.000 valaisinta kuuluvat ohjauksen piiriin. Helsingissä on useita puistoihin asennettuja C2 SmartPlay -painonappiratkaisuja. Vaasanpuistikossa C2 SmartLight tapahtumasähkö mahdollistaa ketterää street foodia, toritoimintaa ja tapahtumia ilman aggregaattien meluhaittoja naapurustolle. Helsingin kaupunki testaa Laajasalontien katuvalaistuksessa värilämpötilan vaikutusta kaupunkiympäristön estetiikkaan ja ihmisten vireystilaan. Helsinki on ottamassa kuntoradoilla käyttöön valaisinkohtaiset ohjaimet

Seuraava askel on valaisinkohtainen ohjaus

Me näemme että nimenomaan valaisinkohtainen ohjaus on älykkään ulkovalaistuksen tärkein lisäarvoa ja säästöjä tuova elementti. Tästä konkreettinen esimerkki: kun valaisinkohtainen ohjain säästää yhdenkin huolto- tai uudelleenohjelmointi-käynnin valaisimella elinkaarensa aikana, niin ohjain on kattanut hankintahintansa.

Valaisinkohtainen ohjaus mahdollistaa jatkuvan jännitteen ulkovalaistusverkossa ja siten tarpeen mukaan säätyvän valaistuksen ja virransyötön erilaisille tulevaisuuden ratkaisuille jotka tulevat tarvitsemaan virtaa läpi vuoden ja myös päiväsaikaan. Kunnilla ja kaupungeilla on ainutlaatuinen mahdollisuus muuttaa ulkovalaistusverkkonsa menoerästä tuloja tuovaksi älyverkoksi ja vieläpä hyvin pienellä investoinnilla, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.

fiSuomi
Vieritä ylös