Mikkeli – Asuntomessut 2017

valaistus rantareitillä

Älykäs liiketunnistus ohjaa valaistusta messualueella

Mikkelin kaupunki käyttää älykästä liiketunnistusohjausta ensimmäistä kertaa kesän 2017 asuntomessualueella Mikkelin Kirkonvarkaudessa. Testialueeksi valikoitui rannan tuntumassa sijaitseva kevyen liikenteen väylä.

Älykäs liiketunnistusohjaus reagoi kulkijan liikkumiseen kirkastumalla tai himmenemällä valaisin kerrallaan kulkusuunnan mukaisesti – näin valo seuraa kulkijaa. Kun alueella ei ole kulkijoita, on valo minimissään.

Lähtökohtaisesti oli tärkeintä löytää sellainen yhdistelmä, jossa rannan tuntumassa olevaa Valo-korttelia huomattavasti alempana sijaitseva kevyen liikenteen väylän valaistus ei häiritsisi asukkaita messualueella tai vastarannalla, kertoo messualueen aluevalvoja Pekka Kammonen

Kokonaisuudesta tulikin erittäin onnistunut, kun saimme Asuntomessualueelle Tehomet Oy:n kautta vielä tyylikkäät valaisinpylväät alueen omista puista valmistettuna, Kammonen tarkentaa. 

Kuva: Tehomet Oy. Kuvaajana Matti Aalto, Aalto Oy.

Mikkelin katuvalaistustakin ohjaavan järjestelmän takaa löytyy suomalainen teknologiayritys, C2 SmartLight Oy, jonka ratkaisuilla ohjataan jo yli miljoonaa ulkovalaisinta yli 130 Suomen kunnassa ja kaupungissa. C2 SmartLight on toimittanut rantareitin valaistusta vastaavia ratkaisuja mm. kevyenliikenteen väylille ja latureiteille. Samaan tapaan voidaan tarpeenmukaisesti valaista hyvin erityyppisiä ja kokoisia kohteita pienistä piha-alueista laajoihin puistoalueisiin.

Energiatehokkuudessaan järjestelmä on huippuluokkaa

Yhden kilowattitunnin tuottaminen synnyttää noin 200 g hiilidioksidipäästöä. Led-valaisimia älykkäästi ohjaamalla voidaan energiankulutus puolittaa. Valaistuksenohjaus vähentää myös valosaastetta, eli valoheijastusta avaruuteen, joten hankinnalla on merkitystä myös ympäristön kannalta.

Tämä kevyenliikenteenväylä olisi valaistu joka tapauksessa, mutta nyt siitä tuli energiaa ja ympäristöä säästävä elämysreitti, jolla valo seuraa kulkijaa, Kampanjapäällikkö Sini Kemiläinen C2 SmartLight Oy:ltä tarkentaa.

On myös tärkeää että järjestelmää voi ohjata etänä, jolloin säätöjä ei tarvitse enää tehdä nosturin ja työmiesten voimin, kertoo ESE-Tekniikka Oy:n asennuspäällikkö Kalle Pesonen

Iloa älykkäästä valosta

Rantareitin älykäs valaistus sopii hyvin Mikkelin Asuntomessujen hyvinvointiteemaan, sillä valolla on voimakas vaikutus ihmisen mielialaan. Hyvä valaistus auttaa näkemään, tuo turvallisuuden tunnetta ja luo viihtyisyyttä.

Kaunista ja hyvin suunniteltua ulkovalaistusta alkaa olla joka puolella, joten seuraava luonnollinen askel on sen älykäs vuorovaikutus ympäristön kanssa. Meille on tärkeää olla mukana tämäntyyppisissä projekteissa, joilla kehittämämme teknologian avulla lisätään elämyksellisyyttä ja vähennetään valosaastetta, Sini Kemiläinen summaa.

Asuntomessut Mikkelissä 2017

 

Julkaistu 21.3.17 Suomen asuntomessut -sivulla: http://asuntomessut.fi/ajankohtaista/alykas-liiketunnistus-ohjaa-valaistusta-asuntomessualueella-mikkelissa/

 

fiSuomi
Vieritä ylös