Ensi askel kohti älykaupunkia

Älykäs valaisinohjaus on askel kohti itseohjautuvaa kaupunkia. Sen avulla voidaan kehittää uudenlaisia palveluita, jotka tuottavat taloudellisia hyötyjä ympäristöystävällisesti.

Valaistuksen ohjaaminen on paljon muutakin kuin sitä, että pimeällä valot syttyvät ja aamun koittaessa taas sammuvat.

– Valaisimissa olevat ohjelmoitavat äly-yksiköt laskevat muun muassa sen, kuinka paljon liikennettä on eri aikoina esimerkiksi omakotitaloalueella. Liikennemäärän laskiessa valotehoja vähennetään, kunnes tullaan yön tunteihin, jolloin valaisimet ovat tunnelmavalaistuksessa, älykkään kaupungin palveluita tarjoavan C2 SmartLightin varatoimitusjohtaja Petri Laitinen kertoo.

Älykaupunkien tuntosarvina toimivat sensorit saavat sähköä valaistusverkosta hyödynnettäessä C2 SmartLightin ratkaisuja.

Tiedon kerääminen antureiden avulla ja kerätyn datan jalostaminen palvelevat monella tavalla esimerkiksi Helsingin kaupungissa ja pian myös Tampereella. C2 SmartLight on toimittanut molemmille kaupungeille jo pitkään älykaupunkiratkaisuja.

Sähköä palveluna on C2 SmartLightin tuore älykaupunki-innovaatio. Palveluun kuuluvassa valaisintolpassa on pistorasia, johon esimerkiksi grilliyrittäjä tilaa sähköä haluamakseen ajaksi. Lasku tulee osaksi puhelinlaskua.
Kehitetään nykyistä tekniikkaa
Laitinen toteaa, että mitään uutta ei tarvitse rakentaa, vaan yritys käyttää olemassa olevaa tekniikkaa palvelemaan entistä monipuolisemmin sähkön käyttäjien tarpeita.

Helsingin kaupunki on investoinut mittavasti valaisinkohtaiseen ohjaukseen. Tällaisessa järjestelmässä valaisimiin asennetaan ohjelmoitava äly-yksikkö, joka sekä ohjaa valaisimia että toimii sensoreina ja mittalaitteina. Tällöin voidaan myös analysoida valaisimen ja pylvään kuntoa, ja välittää niistä hyödyllistä tietoa kaupunki-infran kunnossapidolle.
ÄLYVALAISTUS tuo säästöjä, optimoi huoltoa sekä vähentää valosaastetta.
Säästöä ja ympäristöhyötyjä
Laajasti käyttöönotettu älyvalaistus voi tuottaa melkoisen määrän euroja kansantalouden kassaan. Jo LED-tekniikkaan siirryttäessä energiankulutus vähenee puolella ja valaistuksenohjaus puolittaa vielä senkin. Hyvä esimerkki on E18-moottoritie Helsingin ja Vaalimaan välillä, missä liikennemäärien mukaan säätyvä valaistus on vähentänyt sähkönkulutusta jopa 36 prosentilla.

Valaistusta voidaan automatisoida myös sen mukaan, onko maa lumen peitossa vai eletäänkö niin sanottua mustan maan aikaa.

– Teknologiallamme voidaan havaita laajasti erilaisia ympäristön muutoksia ja näin valaistuksen määrää säädetään aina optimaaliseksi kuhunkin tilanteeseen.

Valaisinten täsmäohjaus toimii koulujen ja päiväkotien ympäristöissä niin, että valaistus on kirkkaimmillaan silloin, kun sitä eniten tarvitaan, eli kun koululaiset aloittavat päivänsä tai vanhemmat kuljettavat nuorimmaisia päiväkoteihin.

Valaisinohjauksen hyödyt ovat moninaiset: kymmenien prosenttien energiasäästöt, pienemmän energiatarpeen myötä vähentyneet hiilidioksidipäästöt ja pienemmät valaisininfran huoltotarpeet, kun valaistuksen tila nähdään etävalvomosta käsin. Turhan valon määrä vähenee, mikä parantaa huomattavasti elinympäristön laatua.

– Valaistuksen säätö tuo merkittäviä ympäristöhyötyjä, kun turha valaistus vähenee. Voimme tarjota pimeyttä niille eläin- ja kasvilajeille, jotka tarvitsevat sitä kasvualueellaan, Laitinen kiteyttää.

 

 

fiSuomi
Vieritä ylös