Helsingin kaupungin älykäs valaistuksen ohjaus
Helsingin kaupungissa on totuttu valaisemaan siten, että valoa on aina tarpeeksi. Tällöin uusilla valonlähteillä on päädytty ylivalaisemaan kaupunkiympäristöä erityisesti lumiseen aikaan. C2 SmartLight -ohjausjärjestelmän avulla katujen ja erityisalueiden valaistuksen säätö automatisoidaan siten, että kullakin alueella on aina tarpeenmukainen valaistus.
Helsingin Energia kilpailutti Helsingin kaupungin ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmän vuonna 2013 ja valituksi tuli ISS Palvelut Oy:n toimittamana C2 SmartLight -ohjausratkaisu. Helsingin kaupungin valaistuspäällikkö Juhani Sandström kertoo, että ohjausratkaisun hankintaan lähdettiin energiansäästön takia ja sen tärkein tavoite oli välttää turhaa valaistusta. ”Vanha järjestelmä ei mahdollistanut mitään muuta kuin päälle/pois -ohjauksen puolen kaupungin tarkkuudella”, toteaa Sandström.
Tavoitteena 20–25% energiansäästö
Ohjausratkaisun saneerausprojektia käynnistettäessä kaupunki asetti 20–25 % energiansäästötavoitteen. Helsingin kaupunki ei ota käyttöön eri alueiden totaalisia yösammutuksia, vaan valojen sytytykset ja sammutukset ajoitetaan kunkin alueen tarpeen mukaan:
- LED-valaisimien kirkkaus säädetään valon tarpeen mukaan. Valoisuus mitataan muutamasta paikasta katua ja koko kadun valaistuksen voimakkuus säätyy mittausten mukaisesti.
- Säätila ja vuodenaika huomioidaan niin, että kadulla on aina optimaaliset olosuhteet. Apuna käytetään esimerkiksi hämäräkytkimiä.
- Valaistusta voidaan säätää myös liikennemäärän mukaan.
- Valoja voidaan ohjata alueellisesti. Valot voidaan esimeriksi sammuttaa katutapahtumien ajaksi, kuten Via Crusis -ristisaattonäytelmän reitin varrelta, ilman että kenenkään tarvitsee mennä paikan päälle. Näin säästytään turhilta työkustannuksilta.
- Erityisalueiden, kuten leikki- ja harrastekenttien, puistojen ja koira-aitauksien turhaa valaisua vältetään esimeriksi liiketunnistuksen mukaan säätyvällä valaistuksella.
Helsinki siirtyy LED-aikaan
Helsingin kaupungin omistuksessa on yli 86 000 ulkovalaisinta. Lampputyypeistä yleisin on edelleen suurapainenatrium, jota on lähes 60 % lampuista. Elohopealamppuja on noin 25 %. Elohopealamppujen poistuminen EU-alueen markkinoilta vuonna 2015 on kiihdyttänyt viime vuosien valaisinvaihtoja, ja jatkossa Helsinki käyttääkin kaikissa uudisasennuksissa himmennettäviä LED-ulkovalaisimia. LED-valaisimet ovat pitkäikäisiä, käyttävät selvästi vähemmän energiaa kuin muut valaisintyypit ja niiden valon väri on luonnollisen puhdas.
Kustannussäästöjä huoltoon
Ohjausratkaisu tuo kustannussäästöjä huoltoon, kun vikahälytysten automatisointi nopeuttaa huoltotoimenpiteitä. Uutena merkittävänä parannuksena on myös se, että eritehoisten valaisinvariaatioiden määrää saatiin pienennettyä. Langattoman valaisinkohtaisen säädön ansiosta kaupungin käytössä voi olla samalta valaisinvalmistajalta esimerkiksi kaksi eri teholuokan valaisinta, jotka ovat säädettävissä aina käyttökohteen valaistustarpeen mukaan. Huolto ja logistiikka helpottuvat, kun ei tarvita erillisiä 30W, 40W ja 60W LED-valaisimia, vaan kaikki teholuokat saadaan katettua säätämällä 60W valaisin kulloisenkin käyttökohteen tarpeen mukaan.
Ohjausratkaisun tekninen toteutus
Helsingin kaupungin ohjausratkaisu muodostuu tietojärjestelmästä ja kenttälaitteistoista. Palvelimet ovat ISS:n ylläpidossa ja sijoitettu osaksi Helsingin Sähkön sisäverkkoa. Ulkopuolelta ei ole pääsyä hallintaympäristöön. Myös kaikki tietoliikenne on salattu koko matkan käyttöliittymästä aina yksittäiselle valaisinkohtaiselle ohjaimelle asti. Teleoperaattoriverkossa tapahtuva tiedonsiirto on suljettu ulkopuolisilta eikä katuvalokeskuksissa oleviin liittymiin ole mahdollista ottaa yhteyttä muista kuin asiakkaan käytössä olevista teleliittymistä.
Katuvalokeskuksissa on keskuskohtaiset ohjauslaitteet, jotka kytkevät valaistusverkon sähköt päälle ja pois. Valaisimien tai valaisinpylväiden sisälle on asennettavissa valaisinkohtaiset päätelaitteet, jotka mahdollistavat valaistuksen kohteenmukaisen säädön. Halutuille erityisalueille, kuten esimerkiksi leikki- tai harrastekentillä, on saatavissa omat langattomat päätelaitteet, jotka mahdollistavat alueen valaistuksen sähkönsyötön erillisohjauksen. ”Järjestelmän turvalliseen käyttöön ja suojaukseen on kiinnitetty asiakkaan vaatimuksesta erityistä huomiota. Helen luottaa valitsemaansa toimittajaan”, toteaa ISS Palvelut Oy:n palvelujohtaja Kari Rantanen.
Kuva (Valo-lehti 1/2014): Vuodenajan mukaan vaihtuvat hämäräohjausasetukset, alueelliset energiansäästöparametrit ja jopa yksittäisen valaisimen tuottaman valovirran määrä on asetettavissa energianhallintavalvomosta. Ohjausratkaisun kaikki tiedonsiirto on täysin langatonta eikä vaadi uusia kaapelointeja. Langattoman tiedonsiirron takia järjestelmän tietoturvallisuuteen sekä suojaukseen on kiinnitetty erityistä huomiota ja esimerkiksi kaikki tietoliikenne on salattu aina yksittäiselle valaisimelle asti.
Teksti pohjautuu Valo-lehdessä 1/2014 julkaistuun artikkeliin ”Tavoitteena tarpeenmukainen valaistus”.
Helsingin kaupungin ulkovalaistuksen ohjausratkaisu
Sisältö: Katuvalokeskusten ohjausjärjestelmän uusinta
Tavoite: Energian säästäminen sekä valaistuksen tarpeenmukaistaminen
Aikataulu: 2013-2014
Katuvalokeskuksia: 1700
Valaisimia ohjauksen piirissä: 86 000