Seinäjoen seurakunta

Seinäjoen seurakunta

Seinäjoen seurakunnan hautausmailla oli yhteensä 150 kappaletta 125W elohopeavalaisinta ja niiden myötä melkoinen energiankulutus. Kun lähdettiin miettimään valaisimien vaihtoa ledeiksi ja asiaan perehdyttiin tarkemmin, päädyttiin hankkimaan C2 SmartLightin ohjausjärjestelmä, jonka avulla valaistusta tullaan ohjaamaan tarpeenmukaisesti ja saadaan myös mittavat säästöt. Valaistussaneeraus valmistui syksyllä 2021.

“Meillä on tälle hankkeelle paljon odotusarvoa. Näin laajamittaisena ei ole älyvalaistusta Suomen seurakunnissa otettu käyttöön, ainakaan minun tietooni.” kertoo Seinäjoen seurakunnnan puistopäällikkö Esko Karttunen.

“C2 SmartLight on ulkovalaistuksen ohjauksessa käsityksemme mukaan pisimmällä ja edistyksellisempiä. C2:lla on ymmärrys ja tieto kuinka puistovalaistuksia pystytään ohjaamaan ja asiantuntijuudesta oli hyötyä kun valaisinmalleja ja eri vaihtoehtoja valittiin.” Karttunen jatkaa.

Uuden tekniikan myötä kokonaishallinta alueista paranee huomattavasti. “Laitteiden toimintakunto nähdään etänä järjestelmästä ja korjaukseen osataan paremmin varautua. Nähdään yksittäisellä hautausmaalla rikkoutunut valaisin eikä siellä tarvitse kiertää turhaan.” Lisäksi ohjausjärjestelmän piiriin otetaan muunkinlaista sähkön ohjausta. “Yhdellä hautausmaalla sadettimia ohjataan ajastettuna tai kännykällä ja toisella hautausmaalla roudansulattajia ohjataan etänä.” Karttunen summaa hyödyt.

Seinäjoella valaistuksen visuaaliseen puoleen kiinnitetään myös ansaittua huomiota ja sen hyödyt ymmärretään tunnelmanluojana “Hautausmailla puistovalaisimiin on valittu kaunis valkoinen valo, joka ei kellerrä, mutta ei myöskään ole liian sinertävä. Kaiken kaikkiaan puistojen ja hautausmaiden valaistuksessa on paljon odotusarvoa. Puita aiotaan valaista kestävillä ratkaisuilla ja valojen väreillä saadaan ihan eri lailla tuotua rakennustenkin muotoja esiin.” valottaa Karttunen.

fiSuomi
Vieritä ylös