Vaasan kuntoradat

Vaasan kuntoradat

Vaasan kaupungin kuntoratojen valaistussaneeraus minimoi huoltokustannukset ja pudottaa energian kulutuksen alle viidennekseen aiemmasta.

Sähkön hinta on noussut viime vuosina moninkertaiseksi ja pian voidaan puhua jo energiakriisistä. Kuntoratojen valaistus useassa kunnassa on myös kipeästi saneerauksen tarpeessa. Vaasassa oli tämä tilanne yhdeksällä kuntoradalla, jossa on yhteensä 767 valaisinta. Hälyttävää myös oli että valojen vuosittaiset huoltokustannukset olivat jo korkeammat kuin niiden energiankulutus, joka sekin oli jo korkea.

Lähtötilanne

Vanhat valaisimet olivat suuritehoisia, epätaloudellisia sekä huoltoa vaativia elohopea- ja suurpainenatrium-lamppuja. Valaistuksen ohjaus oli toteutettu kello-ohjauksella ja valot paloivat n. klo 7-21 ja aina täydellä teholla, oli kuntoradoilla liikkujia tai ei.

Lähtötilanne lukuina (vuositasolla)

  • Valaisimien paloajan keskiarvo 1079 h
  • Energian kulutus 11.172€
  • Valaisimien huoltokustannukset 15.500€

Vaasan 2020 tekemät energiansäästö laskelmat (vuositasolla)

Valaisimen teho

Himmennys

Energian kulutus

Säästö aiempaan

29W

100%

3444 €

7728 €

29W

10% himmennetty 50% polttoajasta

1892 €

9280 €

29W

10% himmennys 66% polttoajasta

1377 €

9795 €

18W

100%

2004 €

9168 €

Sähkön laskennallinen hinta 0.13€/ kWh + energian siirto. Valaisimien paloajan keskiarvo 1079 h.

Älyä valoon

Vaasa on innovatiivinen älykaupunki ja sen sijaan että siellä olisi ainoastaan vaihdettu valaisimet, haluttiin valaistukseen myös älyä ja ohjattavuutta valaisinkohtaisesti. Valaisimien päälle asennettiin C2 SmartLumo Z -ohjaimet ja osa valaisimista varustettiin myös valaisimen alapuolelle kiinnitettävällä zhaga-liiketunnistimella. Kuntoratojen valaistusverkot ovat jännitteellisiä myös päiväsaikaan, se mahdollistaa alueen aktiivisuuden seurannan liiketunnistimien avulla, näin saadaan viitteellistä tietoa kuntoratojen kävijämääristä. Lisäksi Vaasa hankki alueelle lumentunnistimen jo aiemmin katuvalaistuksen säätöön hankitun lumentunnistimen lisäksi, sillä rannikolla keliolosuhteet vaihtelevat nopeasti. Lumentunnistimien avulla valaistusta tehostetaan mustan maan aikaan ja himmennetään kun lumi sataa maahan, sillä lumi heijastaa valoa tehokkaasti.

Toiminnallisuudet ovat turvallisuutta parantavia, kuten paloajan ja valaistuksen voimakkuuden säätö. Saatavat hyödyt, kuten energian säästö ja valosaasteen vähentäminen ovat kaupunkikuvallisia: älykäs valaistus liikuntapaikoilla parantaa kaupungin imagoa kun panostetaan liikkujien turvallisuuteen ja viihtyvyyteen.

Vaasan kaupungin katuvaloista vastaava sähköteknikko Harri Heino on hankintaan tyytyväinen. “Teimme säästölaskelmat pari vuotta sitten kun sähkön hinta oli alhaisempi, nythän energiansäästökin on huomattavasti isompi summa. Tällaisena aikana myös valosaasteeseen on kiinnitettävä huomiota. Kun valaistusta ohjataan liiketunnistuksella tarpeenmukaisesti eikä valoja sammuteta vaan himmennetään yöksi, niin tarjoamme kuntalaisille parempaa palvelua ja myös esimerkiksi vuorotyöläisille mahdollisuuden liikkua myöhemmin. Älykäs valaistus on kaupungille myös imagokysymys.” kertoo Heino.

Valaistuksen älykkään ohjauksen toimitti kotimainen C2 SmartLight Oy. “Meistä on hienoa olla mukana tämän tyyppisissä projekteissa, joilla kehittämämme teknologian avulla pienennetään energiankulutusta ja huoltokustannuksia sekä vähennetään valosaastetta. Tarjoamme kunnille ja kaupungeille valaistuksen saneerauksen palvelut aina suunnittelusta asennukseen asti ja älyvalaistuksen voi hankkia meiltä myös vuokraamalla, jolloin hankinnasta ei aiheudu poistoja tilinpäätökseen ja kuukausivuokra on usein alhaisempi kuin aiemmin on maksettu sähköstä ja valojen ylläpidosta.” Varatoimitusjohtaja Petri Laitinen C2 SmartLight Oy:stä kertoo.

Aidot elinkaarikustannukset

Kun säästölaskelmia tehdään, on tärkeää miettiä mitä saastöksi lasketaan? Lasketaanko ainoastaan säästetty energia vai myös säästöt huoltokustannuksista, jolloin elinkaarikustannukset ovat aidompia. Laskelmien perusteella hankinta maksaa itsensä takaisin keskimäärin joko viidessä tai kymmenessä vuodessa ja tuo sen jälkeen suoraa säästöä kaupungin kassaan. Harva hankinta on näin kannattava.

Kun valaistus on käyttöasteen mukaan säätyvä ja etäohjattava, saavutetaan myös selkeiden eurosäästöjen ohella hyötyjä, jotka eivät ole yhtä helposti rahassa mitattavia mutta erittäin tärkeitä eläin- ja kasvikunnalle, kuten valosaasteen väheneminen. “Liikunta-alueiden valaisuun käytetään nyt turhaa energiaa. Pitäisi miettiä, voisiko valoja himmentää silloin kun keinovaloa ei tarvita ja kirkastaa niitä käyttäjien saapuessa”, kiteyttää Laitinen.

Jos valaistuksen älykäs ohjaus tuntuu täysin ylitsepääsemättömältä kustannukselta hankintavaiheessa, kannattaa vähintäänkin varustaa valaisimet zhaga-liittimillä, jolloin niihin on helppo asentaa ohjaimet myös jälkikäteen.

fiSuomi
Vieritä ylös