C2 SmartLight valaisee tietä kohti hiilineutraalia Auraa: ”Kaikki meni juuri niin kuin suunniteltiin.”

Aurajoen välkkeessä hehkuva Auran kunta päivitti katuvalaistuksensa älyaikaan yhdessä C2 SmartLight Oy:n kanssa. Noin 660 vanhaa katuvalaisinta vaihdettiin säädettäviin, energiatehokkaisiin led-valaisimiin. Lisäksi valaisinpylväitä ja kaapelointia uusittiin. Puolen miljoonan euron hanke katetaan sähkön säästöllä.

Kuvat: Auran kunta

Hanke toteutettiin 10 vuoden vuokrasopimuksella. Näin korjausvelka poistuu ilman investointikustannuksia, ja valaisimet ovat kunnan omaisuutta vuokrasopimuksen päätyttyä. ”Hankintamuoto oli järkevä. Kulut saadaan katettua sähkön säästöllä, jolloin kunnalle ei lopulta tule ylimääräisiä kuluja lainkaan”, toteaa Auran kunnan tekninen johtaja Kari Tuohi

C2 SmartLight Oy valikoitui kumppaniksi kilpailutuksen kautta. Palveluun sisältyy vuokrattavien valaisimien ja ohjauslaitteiden asennus, valaistuksen laadun mittaus, valaistuksen etähallintaan otto ja optimointi.

Saneeraus aloitettiin nykytilanteen kartoituksella. Auran kunnalla oli käytössään vielä reilu 500 vanhaa katuvalaisinta, kuten elohopealamppuja. Vanhat valaisimet jäävät uusien led-valaisimien varjoon useista syistä: led-valaisimet ovat ympäristöystävällisempiä, kestävämpiä ja lisäävät turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinvaihdot tuovat säästöjä ja auttavat Auran kuntaa tavoitteessaan olla hiilineutraali vuoden 2035 loppuun mennessä.

Kartoituksen pohjalta luotiin suunnitelma valaistuksen ja valaistuksen ohjauksen päivittämiseksi. Suunnittelun jälkeen siirryttiin asennus- ja käyttöönotto vaiheeseen. Asennuksista vastasi ansiokkaasti Sauvon Sähkö Oy.

Aura ja C2 SmartLight Oy olivat tehneet yhteistyötä ennen saneerausta useita vuosia. Kunnan käyttämää C2 SmartLight -ohjausjärjestelmää täydennettiin saneerauksessa siten, että se mahdollistaa valaistuksen ohjauksen valaisinkohtaisesti. Valaistus säädettiin Auran eri teille ja kaduille toiveiden mukaisesti. Ohjausjärjestelmä helpottaa jatkossa ylläpitoa esimerkiksi ilmoittamalla viallisesta valaisimesta. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa valaistuksen energiankulutuksen seurannan.

Tuohi on erittäin tyytyväinen projektiin ja sen lopputulokseen: ”Yhteydenpito toimi hienosti, tavoitteisiin päästiin ja budjetti piti. Kaikki meni juuri niin kuin suunniteltiin.” Älyvalaistu Aura loistaa nyt kirkkaana, mutta edullisemmin ja tarpeen mukaan.

Yhdyskuntatekniikan päällikkö Jari Nerjanto ja Tekninen johtaja Kari Tuohi

Asennuksista vastasi ansiokkaasti Sauvon Sähkö Oy.

fiSuomi
Vieritä ylös