Helsinki – Mansikkapaikka

Senaatti-kiinteistöt järjesti Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Valossa-valaistussuunnittelukilpailun, jonka tavoitteena oli löytää valituille kiinteistöille uusia, pysyviä valaistusratkaisuja niiden julkisivuihin ja lähiympäristöön.

Pasilan virastokeskus oli yksi kilpailukohteista ja sen sisäpihalle Heli Nikunen suunnitteli Valossa-kilpailussa kunniamaininnan saaneen ”Mansikkapaikka”  valotaideteoksen ilahduttamaan ohikulkijoita Pasilan virastokeskuksen sisäpihalla. Punaisella valolla valaistut kattoikkunat eli ’mansikat’ hohtavat sisäpihalla valaistujen vuorimäntyjen keskellä. Mansikoiden lisäksi myös sisäpihan kaarevakattoiset pyöräkatokset tuodaan valolla osaksi teosta. ”Betonibrutalistinen virastokeskus kääntyy nyt myönteiseksi kokemukseksi ja tuo sosiaalista ulottuvuutta erityisesti yöaikaan. Pasilassa on katutaidetta ja elämää, joiden henkeä halusin tuoda teokseen”, Nikunen kertoo Senaatin kohde-esittelyssä.

C2 SmartLumo suunnittelijan vision varmistajana

Suunnitteluvaiheessa ei aina voida huomioida kaikkea ulkopuolista valoa, joka vaikuttaa lopulliseen kokonaisuuteen. Kohteessa valaistuksen taso säädettiin suunnittelijan kanssa ilta-aikaan paikan päällä langattomasti ja valaisinkohtaisesti. Mikäli pihavalaistus palaisi täysin kirkkaana, se söisi värivalaistuksen tehoa. C2 SmartLumojen himmentäessä aluevalaistusta myös pihan värivalaistus pääsee oikeuksiinsa.

#some

fiSuomi
Vieritä ylös