Kuopio

Kuopio

Kuopion kaupungissa älyä ulkovalaistukseen

Kuopio on ensimmäinen kaupunki Suomessa, joka tulee asentamaan valaisinkohtaisia ohjaimia suuremman määrän tekemällä 2018 hankintapäätöksen 5000 ohjaimesta. C2 SmartLight Oy toimittaa valaisinkohtaiset ohjaimet osana uutta ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmää.
Kuopion kaupunkirakennelautakunta hyväksyi yksimielisesti 21.3.2018 kokouksessaan kaupungininsinööri Ismo Heikkisen esityksen ja valitsi C2 SmartLight Oy:n toimittajaksi ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmähankinnassa.

Ulkovalaistuksen kulut olivat vuosittain yli miljoona euroa

Kuopion kaupungissa on noin 350 katuvalokeskusta ja noin 22 000 ulkovalaisinta. Ulkovalaistuksen energiakustannukset katujen ja yleisten alueiden osalta olivat noin 800 000 euroa vuodessa. Valaistukseen liittyviä huoltokustannuksia kertyi vuosittain noin 230 000 euroa.

Tavoite: Älykäs tietoverkko ulkovalaistukseen sekä säästöä energia- ja huoltokustannuksista

Kuopion pitkän tähtäimen tavoitteena on liittää jokainen valaisin älykkääseen tietoverkkoon jota hallitaan päätelaitteilta kaupungin työntekijän tai huoltourakoitsijan toimesta. Valaisimia voidaan ohjelmoida ja säätää, sekä valaisimesta saadaan monipuolisesti tietoa mm. huoltokierrosten suunnittelua varten. Ohjaukseen voidaan liittää myös sensoreita, kuten liikkeentunnistimia tai painonappeja, jolloin valaisimet sytytetään vain tarvetta varten ja säästetään energiakustannuksia. Kuopion kaupunki kilpailutti julkisesti eri ohjausratkaisutoimittajat seudullisena hankintana yhdessä Siilinjärven kanssa. C2 SmartLight Oy sai täydet pisteet sekä hinta- että laatuvertailussa.

Säästöt ja takaisinmaksuaika

Kuopio on laskenut että keskuskohtaisten yksikköjen hankinta kaikkiin valaisinkeskuksiin ja järjestelmän ylläpito maksavat 10 vuodelta kaupungille noin 470 000 euroa. Jos järjestelmällä saavutetaan 10 % vuosittaiset energiasäästöt, niin järjestelmä maksaa itsensä takaisin kuudessa vuodessa.

Valaisinkohtaisten laitteiden hankinta kaikkiin 22 0000 valaisimeen maksaisi kaupungille noin 2,2 miljoonaa euroa. Jos valaisinkohtainen ohjausjärjestelmä tuo esimerkiksi himmennysten avulla 20 % lisäsäästöt energiakustannuksissa ja 30 % säästöt huoltokustannuksissa, niin järjestelmä maksaa itsensä takaisin kymmenessä vuodessa.

C2 SmartLight Oy:n lausunto

Kuopio tulee saamaan säästöä energia- ja huoltokustannuksista, sekä laadukkaasti ja miellyttävästi säätyvän valaistuksen, joka toimii luotettavasti, tarpeenmukaisesti sekä oikea-aikaisesti. “Kuopio on päättänyt hankkia ohjausratkaisun kotimaiselta laitetoimittajalta. Ohjausjärjestelmän laitteet tehdään Kuopion Kelloniemessä.” kertoo varatoimitusjohtaja Petri Laitinen C2 SmartLight Oy:stä.

“Kuopio on ensimmäinen kaupunki Suomessa, joka tulee asentamaan valaisinkohtaisia ohjaimia suuremman määrän ja on nyt tehnyt hankintapäätöksen 5000 ohjaimesta. Me näemme että nimenomaan valaisinkohtainen ohjaus on älykkään ulkovalaistuksen tärkein lisäarvoa ja säästöjä tuova elementti. Tästä konkreettinen esimerkki: kun valaisinkohtainen ohjain säästää yhdenkin huolto- tai uudelleenohjelmointi-käynnin valaisimella 10 vuoden sopimusaikana, niin ohjain on kattanut hankintahintansa.”

fiSuomi
Vieritä ylös