Porin satama

Porin sataman valaisemisessa otettiin käyttöön C2:n ohjausjärjestelmä vuonna 2009. Reilun vuoden kestänyt projekti mahdollistaa Mäntyluodon satama-alueen ympäristöystävällisen ja älykkään valaisun.
Valaistuksen uudistamisen tärkeimmät tavoitteet olivat tehokas valaistuksen kohdentaminen, järjestelmän helppokäyttöisyys ja energiasäästö. Projekti oli haastava, sillä satama-alueen epäsäännölliset tuotantoajat vaativat joustavaa valaistuksen ohjausta.
− Pääsääntöisesti  tuotanto ajoittuu aamu- ja iltavuoroihin, mutta usein laivoja puretaan ja lastataan myös öisin, Porin sataman operatiivinen päällikkö Kai Heinonen selittää.

Räätälöityjä ratkaisuja

Projekti alkoi sataman vanhojen ohjausyksikköjen kartoituksella ja toimivuuden tarkastuksella.  Toteutusvaiheessa vanha ja uusi järjestelmä integroitiin. Toteutuksen jälkeen Porin satama ja C2 ovat kehittäneet valaistuksen hallintasovellusta käyttöympäristöön sopivaksi.
− On hienoa, että C2 on kuunnellut toiveitamme ja räätälöinyt tuotetta tarpeitamme vastaavaksi. Jatkamme vielä kehitystyötä yhdessä, kertoo Heinonen.

Uusi järjestelmä mahdollistaa 10–30 prosentin energiansäästön valojen käyttötavasta riippuen.
– Tämä tarkoittaa sataman mittakaavassa vuodessa jo merkittävää energiansäästöä. Säästön suuruus riippuu meistä. Seuraavana tavoitteena on sitouttaa käyttöhenkilökuntaa uuden järjestelmän tehokkaaseen käyttöön, summaa Heinonen.

Porin sataman Mäntyluodon osan valaistus

Sisältö: C2 kartoitti vanhat valaisinjärjestelmät, toteutti vanhan ja uuden järjestelmän integroinnin, kehitti hallintasovelluksen asiakkaalle sopivaksi
Tavoite: Käytön tehokkuus ja joustavuus, energian ja kustannusten säästö
Aikataulu: Kartoitukset syksyllä 2008, asennukset 2009, käyttöliittymän modifioinnit valmiina talvella 2010
Valaistava alue: 2 km2 (Mäntyluodon satamaosa)
Katulamppuja: noin 550
Valaisinteho: 330 kW
Valaistus, vuosienergia: Koko satama noin 1,8 GWh

fiSuomi
Vieritä ylös