Karlskronan satama

Satamat ovat alueita, joissa valaistuksen tarve saattaa vaihdella päivittäin. Monessa tapauksessa himmennetty perusvalaistus riittää, mutta joskus valoa tarvitaan nopeasti ja paljon. Karlskronan satama Ruotsissa valitsi valaistuksensa etäohjaukseen C2 SmartLight ohjausratkaisun ja voi tulevaisuudessa ohjata sillä muutakin kuin valoja.

Karlskronan satama on tärkeä meriliikenteen solmukohta sekä Ruotsin merivoimien sotilastukikohta. Sijaitseehan satama optimaallisessa paikassa Ruotsin etelärannikolla lyhyillä etäisyyksillä muihin alueellisiin solmupisteisiin.

Karlskronan satamavalaistuksen saneeraus aloitettiin 2018 ja se on toteutettu kahdessa vaiheessa. Valaistuksen saneeraus saatiin päätökseen lokakuussa 2019, jolloin C2 SmartLight piti valaistuksen ohjausratkaisun käyttökoulutuksen satamahenkilöstölle.

C2 SmartLight ohjausratkaisun myötä sekä sataman henkilöstö että valaistuksen huollosta vastaavat urakoitsijat pystyvät seuraamaan valaistuksen käyttökuntoa ja  ohjaamaan valaistusta keskitetyn hallintajärjestelmän kautta. Satama-alueelle on myös asennettu painonappeja, joiden kautta henkilöstö voi paikallisesti kytkeä valot päälle haluamilleen laiturialueille.

Satamavalaistuksesta vastaava ahtaaja Ragnar Haglund on erityisen tyytyväinen C2 SmartLight ohjausratkaisun ominaisuuteen, jonka kautta satamahenkilöstö voi ohjata yhdellä hiiren klikkauksella haluamansa alueen valaistuksen täydelle teholle tai vaikka himmentää valaistuksen puoliteholle. 

”Olemme laskeneet että investointi uusiin valaisimiin ja ohjausjärjestelmään maksaa itsensä takaisin 4,5 vuodessa energiansäästöinä. Jatkossa tutkimme mahdollisuuksia hyödyntää valaistuksen ohjausratkaisua myös muihin satama-alueen ohjaus- ja valvontatoimenpiteisiin kuten esimerkiksi puomin ohjaukseen ja erilaisiin hälytys- ja valvontaratkaisuihin.” kertoo Ragnar Haglund.

Ohjainlaitteet (C2 SmartLight Street ja C2 LuconC) ovat maston juuressa ohjainkaapissa. Myös valaisinten liitäntälaitteet (driverit) ja C2 SmartLumo-ohjaimet on huollon helpottamiseksi tuotu maston juureen. C2 SmartLight painonapilla ohjataan valot tarpeen mukaan paikallisesti täydelle teholle. Kuva: Stefan Svensson

ENNEN: Vanhat valot. Kuva: Stefan Svensson

JÄLKEEN: Easy LED BUBO valaisimet. Kuva: Stefan Svensson

fiSuomi
Vieritä ylös