Raisio – C2 SmartCounter

Älysensoreilla tietoa liikuntapaikkojen olosuhteista

Maan tapa valaistuksen ohjauksessa on ollut kello-ohjaus, joka sammuttaa liikuntapaikkojen valot illalla kymmeneltä ja sytyttää ne aamulla kuudelta. Energiansäästö mielessä ohjaus on kehittynyt ja tänä päivänä hiilineutraaliuteen pyrittäessä ekologisuudesta on tullut jo yhtä tärkeä mittari.

Molemmat tavoitteet toteutuvat sensoriohjattuun älyvalaistukseen siirryttäessä, jossa avainsana on tarpeenmukaisuus. Älykkäitä nämä ratkaisut ovat siinäkin mielessä että ne maksavat itsensä takaisin ylläpito- ja huoltokustannusten alentuessa automatisoinnin myötä.

Älyä peliin
Älysensorit ovat valaistuksen ohjausratkaisun tuntosarvet paikan päällä. Liikuntapaikkojen valojen ohjauksessa tuttuja ovat lämpötila- ja valoisuusanturit, joiden avulla valoja ohjataan pakkasrajojen sekä alati muuttuvan päivänvalotilanteen mukaan. Viime vuosina ovat yleistyneet painonapit ja liiketunnistimet, joilla valoa lisätään kun liikkujat ovat paikalla. Lumentunnistin taas on ilmastonmuutoksen myötä hyödyllinen sensori kun mustan maan aikaan valoa tarvitaan huomattavasti enemmän kuin lumen ollessa maassa, jolloin valosaaste heijastuu taivaalle tähtitaivaankin tehokkaasti peittäen.

image002 (2)

Tiedolla johtaminen vaatii seurantaa
Sensorien keräämää tietoa voidaan hyödyntää myös esimerkiksi kävijämäärien seurannassa. Raision liikuntatoimen johtaja Reijo Hakorinta kertoo esimerkin, jossa kuntoportaat Kerttulassa sekä sen vieressä kulkeva kuntorata on otettu seurantaan C2 SmartCounterin avulla. “Korona alkoi maaliskuun puolivälissä ja silloin ulkoliikunta lisääntyi. Huhtikuussa kuntoportaita kuljettiin ylös ja alas yli 60 000 kertaa. Näitä lukuja kelpaa näyttää, ne ovat todella vaikuttavia ja puhuttelevat ketä tahansa. Varsinkin kun ymmärretään mitä niiden takana piilee: kun näin paljon liikettä saadaan aikaiseksi, niin sen täytyy tuottaa jotain hyvää. Raision kokoisessa kaupungissa meillä on vähän toistasataa liikuntapaikkaa hoidossa ja kevyesti voidaan nykyisilläkin mittareilla todeta että niillä tehdään yli miljoona liikuntasuoritusta joka vuosi ja se on aika huikea määrä.”

C2 SmartLightin toimittamia valaistuksen ohjausratkaisuja on käytössä jo valtaosassa Suomen kunnista ja kaupungeista. C2 SmartCounter-kävijälaskureita on toimitettu jo useita kymmeniä ja yhtä vaikuttavia ovat lukemat ympäri maan. “Tiedolla johtamisen työkaluna laskureilla voidaan todentaa liikkujien määrää ja tiedetään liikkumisajankohdat kuukausien, päivien ja tuntienkin tarkkuudella, eikä niitä tarvitse arvailla tai mennä paikan päälle tukkimiehen kirjanpidolla laskemaan. Määrien tiedettiin olevan suuria, mutta silti ne ovat yllättäneet positiivisesti. Tämä on selkeä todiste siitä miten paljon liikuntapaikat todella liikuttavat ihmisiä.” summaa varatoimitusjohtaja Petri Laitinen C2 SmartLight Oy:stä.

fiSuomi
Vieritä ylös