Tampereella optimoitiin katuvalojen käyttö 2009

Tampere

Tampere käynnisti tarjouskilpailun uuden palvelusopimuskumppanin löytämiseksi keväällä 2008. Päällimmäinen tavoite oli katuvalojen käytön optimointi. – Olennaista on saada valoa silloin, kun sitä tarvitaan ja sinne, missä sitä tarvitaan. Kun valoja käytetään, pyritään saamaan säästöä aikaiseksi, sanoo Tampereen katuvaloverkon käytönjohtaja Mika Heikkilä.

Tampereen ohjausratkaisu

Tampere halusi kumppanin, joka vastaa katuvalojen ohjaus- ja valvontajärjestelmästä avaimet käteen -periaatteella.

– Valitsimme C2:n laadun ja hinnan perusteella ja teimme heidän kanssaan 10 vuoden palvelusopimuksen. He vastaavat koko järjestelmästä ja tiedonsiirrosta. Me maksamme kuukausimaksua siitä, että palvelu toimii.

Uusi järjestelmä säästää energiaa ja euroja

Aiemmin Tampereen 38 000 katulampun ohjaamisessa käytettiin järjestelmää, jolla voitiin säätää koko kaupungin taajamavaloja vain päälle ja pois. C2:n järjestelmällä voidaan säädellä syttymis- ja sammumisaikoja eri alueille. Tampereella katujen valaisemiseen menee vuodessa noin kaksi miljoonaa euroa. C2:n järjestelmällä saavutettiin vuonna 2010 säästöä 80 000 euroa, mikä vastaa 4 %:n kustannussäästöä kaupungille.

Uudesta järjestelmästä saadaan myös aiempaa tehokkaammin tietoa: ovatko valot menneet päälle silloin, kun on ollut tarkoitus ja mitkä ovat keskuskohtaiset energiakulutukset sekä lamppujen paloajat.
– Tästä järjestelmästä saadaan enemmän hyötyä irti ja pystymme itse säätämään sen toimintaa nettikäyttöliittymän avulla, Heikkilä summaa.

Tampereen palvelusopimus

Sisältö: C2 vastaa koko järjestelmästä ja omistaa järjestelmässä käytettävät laitteet
Tavoite: Käytön optimointi, energian ja kustannusten säästö
Aikataulu: Kartoitukset syksyllä 2008, koeasennukset keväällä 2009, kaikki asennettuna syksyllä 2009.
Katuvalokeskuksia: 326
Katulamppuja: 38 000
Kustannukset vuodessa: Sähkö 1,4 miljoonaa euroa ja huolto 750 000 euroa
Syntyneet säästöt 2010: 80 000 euroa (energia ja kunnossapito yhteensä)

fiSuomi
Vieritä ylös